Yönetmelikler ve Yasal Zorunluluklar


YÖNETMELİKLER VE YASAL ZORUNLULUKLAR

Ülkemizde acil aydınlatma ürünleri uygulaması ve bakımı için yasal zorunluluklar bulunmaktadır. 

Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetme­lik'in 72, 73 ve 84. maddelerinde acil durum aydınlatma ürünle­rinin bulunması zorunlu olan binalarda periyodik test, bakım ve denetim işlerinden bina yöneticileri sorumlu kılınmıştır. 

Bu yönetmelik hükümlerine aykırı hareket edenler hakkında, aykırı hareketin suç veya kabahat teşkil etmesine göre 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ve 5236 sayılı Kabahatler Kanunu hükümleri uyarınca işlem yapılmaktadır. 

Yasal dayanaklar ve yönetmelikler: 

• EN 50172 
• EN 1838 
• TÜRKİYE BYKY (Türkiye Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik) 

EN 50172: Acil alan aydınlatma sistemleri 

Bu Avrupa Standardı CENELEC (European Committee for Ele­ctrotechnical Standardization) tarafından 01.03.2004 tarihinde onaylanarak yürürlüğe girmiştir. Ülkemizde de bu standart yürür­lüktedir. Acil aydınlatma amacıyla kullanılacak ürünler bu stan­dardın belirttiği teknik şartları karşılamalıdır. Kurulum sonrası, acil aydınlatma sisteminin sürekliliği için yapılacak tüm test, ka­yıt, raporlama, bakım-onarım ve servis çalışmaları bu yönetmeli­ğe göre yapılmalıdır.

EN 1838: Aydınlatma uygulamaları-Acil aydınlatma 

Bu Avrupa Standardı, Acil Aydınlatma Sisteminin Uygulanması­na ilişkin kuralları belirtir. Ülkemizde bu standart yürürlüktedir. Acil Aydınlatma Projeleri bu standartlara göre yapılmalıdır. Acil Aydınlatma amacıyla kullanılacak ürünler bu standardın belirttiği teknik şartları karşılamalıdır. 

TÜRKİYE BYKY (Türkiye Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik) 

MADDE 1-(1) 

Bu yönetmeliğin amacı; kamu kurum ve kuruluşları, özel kuru­luşlar ve gerçek kişilerce kullanılan her türlü yapı, bina, tesis ve işletmenin, tasarımı, yapımı, işletimi, bakımı ve kullanımı safhala­rında çıkabilecek yangınların en aza indirilmesini ve herhangi bir şekilde çıkabilecek yangının can ve mal kaybını en aza indirerek söndürülmesini sağlamak üzere, yangın öncesinde ve sırasında alınacak tedbirlerin, organizasyonun, eğitimin ve denetimin usul ve esaslarını belirlemektir. 

Görev, yetki ve sorumluluk 

MADDE 6- 

(1) Bu Yönetmelik hükümlerinin uygulanmasından; 

a) Yapı ruhsatı vermeye yetkili idareler, 

b) Yatırımcı kuruluşlar, 

c) Yapı sahipleri, 

ç) İşveren veya temsilcileri, 

d) Tasarım ve uygulamada görevli mimar ve mühendisler ile uygulayıcı yükleniciler ve imalatçılar, 

e) Yapı yapılmasında ve kullanımında görev alan müşavir, da­nışman, proje kontrol, yapı denetimi ve işletme yetkilileri, görevli, yetkili ve sorumludur. 

(2) Yangın söndürme ve algılama, duyuru ve acil aydınlatma gibi aktif yangın güvenlik sistemlerinin yeterli olmamasından; pro­jenin eksik veya hatalı olması veya standartlara uygun olma­ması hâlinde proje müellifleri, yapımın eksik veya hatalı ol­ması veya standartlara uygun olmaması hâlinde ise müteahhit veya yapımcı firma sorumludur. 

Sistemin uygun çalışmaması işletmeden kaynaklanıyor ise, iş­letmeci kuruluş doğrudan sorumlu olur. Yangın güvenlik sistem­lerinin yaptırılmasının gerekli olduğu yapı sahibine yazılı olarak bildirildiği hâlde, yapı sahibi tarafından yaptırılmamış veya stan­dartlara uygun yaptırılmamış ise, yapı sahibi sorumlu olur. 

(3) Bu Yönetmelik hükümlerine uyulmaması sebebiyle meydana gelen yangın hasarlarından dolayı; 

a) Yapı inşasında yer alan yapı sahipleri, işveren ve işveren temsilcileri, 

b) Tasarımda, uygulamada ve denetimde görevli mimar ve mühendisler, 

c) Yapı denetimi kuruluşları, 

ç) Müteahhitler, imalatçılar ve danışmanları, kusurlarına göre sorumludur.

Paylaş



Diğer Yazılar

Kablolu İzleme Sistemi

ELCO sistemi DALI uyumlu acil aydınlatma ürünlerinin Beş A tarafından geliştirilmiş router ve dokunmatik ekran üzerinden izlenmesine olanak tanıyan kablolu sistem çözümüdür.