Acil Durum Aydınlatma Sistemleri ve Uygulamaları


Acil durum aydınlatma sistemleri, şebeke arızası veya kesintisi durumunda jeneratörden bağımsız, otomatik olarak devreye girerek gerekli düzeyde aydınlatmayı sağlayan sistemlerdir. Temelde iki tip uygulama bulunmaktadır.

 • Kendinden Bataryalı Sistemler 

 • Merkezi Bataryalı Sistemler 

Merkezi bataryalı sistemlerin, birinci ve ikinci derece deprem bölgelerinde acil aydınlatma uygulaması olarak kullanımları uygun olmayıp izin verilmez. Bu bölgelerde acil aydınlatma, kendinden bataryalı acil aydınlatma armatürleri ile sağlanmalıdır.

“Jeneratörler elektrik arızası durumunda normal çalışmayı devam ettirmek için kullanılan yedek enerji kaynakları olup, binadan tahliye amaçlı acil aydınlatma sistemlerinde kullanılmaları uygun değildir. Bazı acil durumlarda jeneratörlerin devrede olması ayrı bir tehlike riski getirebilir.”

Acil Durum Aydınlatması;

-Acil Kaçış Aydınlatması (Kaçış Yolu Aydınlatması, Geniş Alan Aydınlatması, Yüksek Riskli Çalışma Alanı Aydınlatması)

-Yedek Amaçlı Aydınlatma

Paylaş



Diğer Yazılar

Acil Aydınlatma Kiti Nedir?

Acil aydınlatma kiti, genel aydınlatma amacıyla kullanılan LED, floresan, halojen gibi ışık kaynaklarına bağlanarak elektrik kesintisi durumunda sahip olduğu batarya yardımı ile ortamın yeterli seviyede aydınlatılmasını sağlayan elektronik devredir.