Düzenli Test, Bakım ve Kayıt


• Acil aydınlatma uygulanan binanın, konu ile ilgili Elektrik İç Tesisleri Proje Yönetmeliği’ne göre hazırlanmış bir projesi ol­malı ve bina sorumlusuna teslim edilmelidir. Doğru projelen­dirme hayati önem taşımaktadır. 

• Bu projede ilgili tüm cihazlar yer almalı ve projenin ilgili stan­dart ve yönetmeliklere uygun olduğunu doğrulamak açısın­dan yetkili bir kişi tarafından imzalanmalıdır. 

• Zaman içinde yapılan değişikliklerin projede güncellenmesi sağlanmalıdır.

“Yönetmeliklere uygun projelendirme, kanuni gerek­lilik olmakla birlikte hayati önem taşır.” 

• Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik (BYKY) ve EN 50172 Standardı gereği bina kullanıcısı/sahi­bi acil aydınlatma sistemini periyodik olarak test etmeli veya ettirmeli ve herhangi bir olumsuz durum yaşanması halinde kendi menfaatleri açısından gereken tüm belgeleri resmi ve yasal mercilere sunacak şekilde saklamalıdır.

• Tüm işlemler bu konuda yetkili ve bilgili bir kişi/kurum tara­fından yapılmalı ve sonuçları kaydedilmelidir.

1.Kayıt Defteri 

Periyodik olarak yapılan test kayıtları bir kayıt defterinde tu­tulmalıdır. Kayıt defteri bina kullanıcısı/sahibi tarafından atanan sorumlu bir kişinin gözetiminde binada tutulmalı ve herhangi bir yetki­li merci tarafından incelenmesi için hazır olmalıdır. Yetki verilen bu kişi, sistemin düzgün çalışmasını korumalıdır. Bir yıllık dönem sonunda testler gerektiği gibi başarı ile so­nuçlanır ve sistem işler durumda    çalışmaya devam ederse bina sorumlusuna “Test Sertifikası” verilmelidir.

2. Fonksiyon Testi 

Cihazın acil durumda düzgün olarak devreye gireceğine dair kısa süre ile yapılan bir testtir. En   az ayda bir kez yapılması zorunludur. Genelde 15 günde bir kez (ayda iki kez) olarak uygulanmaktadır.  Aydınlatma ve yönlendirme cihazlarının açıkça görünür du­rumda olduğu ve düzgün olarak çalıştığı kısa bir süre (1 dakika gibi) test edilmelidir. Bu süre sonunda cihazlara tekrar besleme gerilimi uygulanıp şarj göstergeleri kontrol edilerek bu durumun teyidi alınmalıdır. Sonuçlar kayıt defterine işlenir.

3. Süre Testi 

En az yılda bir kez yapılması zorunludur. Genelde altı ayda bir kez (yılda iki kez) olarak uygulanmaktadır. Tüm acil aydınlatma cihazlarının gerektiği kadar süre devrede kalıp kalmadığı kontrol edilmelidir. Sonuçlar kayıt defterine işlenir.

4. Bakım ve Onarım Faaliyetleri 

Cihazların bazı parçaları belli periyotlarda değiştirilmelidir. Bu nedenle bakımdan geçirilmelidir. Bakımlar yıllık test (süre testi) sırasında yapılmalıdır. Bakım sırasında cihaz içi ve dışı tozlanmalar temizlenmeli, güvenlik açısından şebeke bağlantı klemensi ile lamba ve batar­ya soketlerinin sıcaklık ve ultraviyoleden etkilenme (yıpranma) durumu gözlenmelidir.

Paylaş



Diğer Yazılar